Osteoporoza a spożycie białka
Wbrew obiegowej opinii, wzrost spożycia białka wcale nie zmniejsza ryzyka zachorowania na osteoporozę. Aby profilaktyka była skuteczna, wraz z przyjmowanym białkiem trzeba dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość wapnia.
Badania kliniczne dowodzą, że zwiększone spożycie białka zwierzęcego nasila proces wydalania wapnia z moczem. Zjawisko to może prowadzić do ujemnego bilansu wapniowego, wzmożonej resorpcji tego składnika w kościach i w konsekwencji rozwoju metabolicznej choroby kości.
Wyniki badań potwierdzają, że niska podaż białka i niska podaż wapnia wskazują na ryzyko osteoporozy. Zwracają jednak uwagę, że asymetryczna podaż białka i wapnia (wysoka podaż białka i niska podaż wapnia; wysoka podaż wapnia i niska podaż białka) zwiększa ryzyko zachorowania na tę chorobę. Z kolei wysoka podaż białka i wysoka podaż białka – zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy oraz jej przeciwdziałają.
Więcej informacji nt. osteoporozy i spożycia białka znajdą Państwo na: